duminică, 4 august 2013

Cosmeşti: 1646 sau 1647 ?

Am citit recent un studiu monografic despre satul Cosmeşti. Volumul, editat în anul 2009 prin contribuţia autorităţilor locale, pune în valoare trecutul, dar şi prezentul acestei aşezări, autorul insistând asupra unor teme precum influenţa mediului înconjurător asupra dezvoltării satului, primele mărturii istorice şi contribuţia localnicilor la desfăşurarea diferitelor evenimente istorice sau eforturile depuse în prezent pentru „integrarea comunei în procesul de modernizare şi urbanizare”. Cartea este „îmbibată” de documente, trimiteri la diferite studii şi experienţe personale ale autorului, ing. Mircea Zaharia, şi cred că onorează localitatea Cosmeşti. Ceea ce nu am înţeles eu, şi o spun fără ironie, este anul atestării documentare, dată deja preluată şi integrată în diferite acte emise de instituţii administrative sau de cultură.
Fără îndoială că satul Cosmeşti este mult mai vechi decât anul indicat în studiu amintit, aşa cum a intuit şi precizat autorul, dar când ne referim la prima atestare documentară, ne gândim la anul când se face prima menţiune asupra localităţii. În cazul anului avansat de autor, 1646, nu m-am clarificat dacă este vorba despre un rezultat greşit al unui calcul matematic sau de o eroare de tehnoredactare. Este foarte probabil să fie vorba de prima variantă, în condiţiile în care anul 1646 apare înregistrat de 5 ori. Acum, fără să supărăm pe cineva, trebuie să precizăm că potrivit celor scrise de autor, „cel mai vechi document, în care apare scris numele de Cosmeşti, datează din 29 septembrie 1646 (7155 după numărătoarea anilor în stil bizantin), deci în timpul lui Vasile Lupu”, anul în cauză este de fapt 1647……Într-adevăr, Ghibănescu, editorul primului document despre „Cozmeşti”, nu a trecut şi corespondentul anului 7155, dar asta nu ne împiedică să-l aflăm singuri. În consecinţă, contează sau nu un singur an, prima atestare documentară a Cosmeştilor este 1647.
Sursa foto: http://adevarul.ro/locale/focsani/restrictii-circulatie-podul-cosmesti-1_51932d46053c7dd83f9c6864/index.html