joi, 8 decembrie 2011

Viaţa la ţară

„Hrana, îmbrăcămintea şi locuinţa săteanului nostru lasă mult de dorit, multele posturi ce locuitorii le-au păstrat ca datine străbune şi deprinşi a face din punctul de vedere al fanatismului religios şi lipsurile, a făcut ca hrana lui de regulă constă din castraveţi acri, varză acră, fasole, felurite preparate din buruieni, ştir, lobodă, susaiu, măcriş şi altele, toate acestea în mod primitive, încât este de mirare cum această populaţiune poate trăi, deşi parte din ei au la vatra lor păseri şi animale domestice diferite; totuşi numai de 5-6 ori pe an întrebuinţează carnea ca nutriment la sărbătorile mari, ca cause putem nota că multele necesităţi îi pune în posiţiune de a vinde totul spre a-şi întâmpina cheltuielile şi plus excesul de băuturi alcoolice…….Locuinţele locuitorilor din comunele rurale, în cea mai mare parte, sunt încă în stare primitivă, şi chiar dacă se fac construcţii din nou, acestea deşi sunt mai spaţioase, dar nu întrunesc condiţii igienice, fiindcă nu au un plan anumit; ele sunt insalubre, puţin igienice, cu pereţi subţiri, făcuţi din vălătuci şi bârne, nepardosite pe jos, strâmte şi ferestre mici, pe unde nu poate pătrunde lumina suficientă”.
Raportul doctorului G. Hepites, medic primar al ţinutului Tecuci, pe anul 1889

Sursa foto: elenaagachi.wordpress.com